top of page

Moda Reklamcılığı (Fashion Marketing)

Moda; çok geniş bir sektör olmasıyla birlikte, sosyal medyayla daha da büyümekte ve yarış tahmin edilemeyecek kadar artmaktadır. Hal böyleyken moda pazarlaması da önemli konulardan biri haline gelmektedir. Bundan dolayı moda markaları farklılaşmak ve kar elde etmek için çeşitli profesyonel reklam ajanslarıyla çalışmaktadır.

Moda pazarlaması ; moda markalarının ürünlerini veya hizmetlerini potansiyel müşterilerle buluşturma sürecidir. Moda pazarlaması da diğer pazarlama türlerinde olduğu gibi ilk olarak farklı hedef kitleleri belirlemektedir, bu hedef kitlelerin tercihleri belirlendikten sonra analiz edilmektedir. Doğru planlamalar yapıldığı takdirde hedef kitle bu ürünleri satın alma davranışına doğru ilerlemektedir.

Moda endüstrisi çok hızlı değişim ve gelişim gösterdiği için pazarlama kampanyalarıda uzun vadeye yayılamamaktadır. Bu durum da moda pazarlamacılarını trendleri takip etmeye ve farklılık yaratacak kreatif çalışmalar yapmaya sevk etmektedir.


Peki, moda pazarlamacıları ne yapar ?


Moda pazarlamacısı pek çok farklı iş yapmaktadır. Moda trendlerini ve insanların yaşam tarzları hakkında araştırma yapmaktadır. Buna göre tüketicinin ürün veya hizmeti satın alıp almayacağı hakkında öngörüler geliştirerek plan çizmektedir.

Ayrıca moda pazarlamacıları markanın öyküsünü kurgulamaktadırlar. Diğer bir işleri ise reklam kampanyalarını yönetmektir. Araştırmalar sonucu elde ettikleri analizleri göz önünde tutarak markanın hedef kitlesini göz önünde tutarak farklı kreatif reklamlar oluşturmalıdırlar. Tabi kreatif reklamlar planlamak için pazar araştırması yapmakta büyük önem taşımaktadır. Ayrıca moda pazarlamacıları tasarladıkları reklamın dağıtımını yapmakla da görevlidirler. Nedir bu reklam dağıtımı diye soracak olursanız eğer; markanın pazarladığı ürün için hazırlanan reklamın hangi mecralarda yer edinecek olduğudur. Moda pazarlamacıları sektörün getirdiği kalıplaşmış medya planlamasına göre tasarladıkları reklamları internet,

sosyal medya, radyo, televizyon, outdoor ve dergi gibi geleneksel ve dijital mecralara yöneltmektedirler. Son olarak fiyatlandırma ve dağıtım konusu da moda pazarlamacıların üstlendiği görevlerden birisidir. Yani ürünlerin nereye, nasıl ve hangi fiyattan satılacağını planlamaktadırlar.


Genel olarak moda pazarlamacılığı; yoğun ve yerinde saymayan, sürekli kendini yenileyen moda sektöründe markaların ve tüketicilerin beklentilerini en iyi şekilde karşılamaya çalışan, marka ve müşterilerin buluşmasını sağlamaya çalışan bir iş koludur.


BEYAZLOGO.png
bottom of page