top of page

Sosyal Medyada 2020 Rüzgarı

Hayatımıza girdiği andan bu yana çığ gibi büyüyerek bizi etkisi altına alan sosyal medya, her geçen gün hayatımızdaki yerini büyütüyor ve giderek sağlamlaştırıyor. Başlarda yalnızca hobi olarak gördüğümüz platformlar, kararlarımızı etkiliyor, düşüncelerimizi değiştiriyor ve isteklerimizi şekillendiriyor. 2020 yılı itibari ile tüm dünyayı etkisi altına alan Pandemi sürecinin başlaması ile herkes sosyal medyaya daha fazla bağlandı ve tüm dikkatini sosyal medya üzerinde yoğunlaştırdı. Sosyal medyanın hayatımızın başrolüne oturması ile trendler daha hızlı tüketilebilir ve böylelikle daha hızlı yenilenir oldu. 


“Gelişen dijital dünyada trendlere ayak uydurarak sosyal medyayı sürdürülebilir kılıyoruz”


Gücünü bizden alan sosyal medya, artık hayatımızın her alanında bize dokunabilmeyi başarıyor diyebiliriz. Tüketici davranışları ve beklentileri göz önünde bulundurulduğu zaman görüyoruz ki, geleneksel mecraların yarattığı, amacının satın alma davranışı yaratmak olduğunu belli eden, yalnızca reklam hissiyatı veren infografik ağırlıklı reklamlar, dijital dünyada kendini samimiyet ve kullanıcı deneyimlerine bıraktı. Kısaca 2020’nin trend listesine değinecek olursak, pazarlama sektörünün son gözde trendi; Influencer Marketing. 


Dijital dünyanın büyümesi ile satın alma işlemi kolaylaştı fakat gözü kapalı ve kolay tüketiciler yerini araştırmacı, deneyimlemeyi seven, kullanıcı fikirlerine önem veren tüketicilere bıraktı. Tüketiciler artık bir ürünü ya da hizmeti satın almadan önce ürünü satın almış ya da deneyimlemiş diğer kullanıcıları dinliyor fikirlerini önemsiyorlar. Yapılan araştırmalara göre; 18-24 yaş grubundaki kişilerin %61 ‘i kararlarını influencerlar sayesinde değiştiriyor, ya da yeni kararlar alıyor. Markalar influencer marketing ile markalarını kişiselleştiriyor, potansiyel müşterilerine influencerlar üzerinden satın almadan deneyimleme fırsatı sunuyor ve samimiyet yakalıyor.


“Artırılmış gerçeklik ile düşünceleri gözler önüne seriyor, sanal geleceğin ilk adımlarını atıyoruz”


Son yıllarda trend olan bir diğer özellik ise “Artırılmış Gerçeklik”. Çoğumuz bu trendi Pokemon Go oyunuyla tanıdık, Snapchat ile bunu kullanmaya devam ettik ve şimdi Instagram’ da sıklıkla kullanıyoruz. Artırılmış gerçeklik yalnızca bir eğlence aracı gibi görülse de, bu trendi markalarına dahil eden inovatif firmaların fazlaca dikkat çektiğini ve ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Artırılmış gerçeklik ile varolmayan şeyleri imgeleyebiliyor, var olduğunu görebiliyoruz. Kimi zaman şıklı sorular, kimi zaman seçenek sunan filtreler ile düşüncelerimizi ifade etmemizde bizi destekliyor, biz farkına varmadan bilinçaltımızda gerçeklik algısı oluşturabiliyor. 



“Anı yakalamayı, insanlarla ortak anlarda buluşmayı ve paylaşmayı seviyoruz”


2017 yılından bu yana trendler listesinden adını sildirmeyen bir diğer sosyal medya özelliği ise; Canlı Yayınlar. Sosyal medya, geleneksel mecralara göre bize daha fazla samimiyet ve gerçeklik algısı verdi. Canlı yayınlar bu algıyı destekliyor. İnsanlarla aynı anda, ortak sohbet alanında buluşarak iletişim halinde olmayı seviyoruz. Aynı anın tadını çıkarıyor olmak karşı tarafa duyulan güveni artırıyor, söylenilen sözlere ve belirtilen fikirlere olan inancımızı destekliyor. Markaların influencerlar ile yaptığı canlı yayın projelerinin de ana sebebi, insanların kaydedilmiş kurgusal içeriklerdense canlı yayını tercih etmeleridir çünkü bu sayede insanların karşı tarafa sempati duyarak kişi, marka ve kendi arasında bir bağ kurabilmesi olağandır.


Sosyal medya, içerisinde binlerce pazarlama stratejisi, algı yönetimi ve tüketici davranış şekillendirmelerine yönelik projeler bulunduran koca bir gemidir. Gelişen trendlere, yenilenen zamana ayak uydurabilen markalar ayakta kalırken, eskiyi devam ettirmek, yeniliğe kapalı olmak konusunda kararlı olan markaların zarar gördüğünü söyleyebiliriz. Sosyal medya gelişmeye ve hayatımızı kolaylaştırmaya devam ederken gelecekte karşımıza çok daha fazla verim alabileceğimiz bir çok uygulama çıkacağından emin olabiliriz. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak yerine sosyal medyayı zevk alarak kullanmayı ve hem kendimiz hem de markamız adına bir fırsata dönüştürmeyi hedeflemeliyiz.. 


Peki, sizin 2020 yılında en sık kullandığınız sosyal medya trendleri nelerdir? 


BEYAZLOGO.png
bottom of page